Školení na používání GPS při vyhledávání osob, 9.2.2013

09.02.2013 17:44

V klubovně KK Tovačov proběhlo školení členů olomoucké záchranné brigády na používání GPS navigací. Školil nás Mgr. Jiří Zeman, psovod, cvičící záchranařinu, autor a provozovatel SAR - pátracího a záchranného systému ČR a pravá ruka své ženy při zásazích, atestované záchranářky Veroniky Zemanové.

Dostalo se nám spousty informací, jak začlenit a využít moderní informační technologie v záchranařině, proč tyto technologie používat, co to přináší nám psovodům, ale i to, jak s použitím navigace je možné pozitivně ovlivnit reálné nasazení záchranných psů při pátrání po pohřešovaných osobách apod. Řekli jsem si, co je cílem použití těchto moderních technologií. Jirka nás zaškolil nejen na starší, ale i na novější GPS zařízení teoreticky (ASTRO 220 a ASTRO 320), ale mohli jsem si je vyzkoušet i prakticky. Je ovšem zřejmé, že bez soustavného používání navigace nebude mít nikdy GPS pro psovoda takový přínos. S navigací se musí psovod naučit zacházet a neustále ji používat, aby mu byla přínosem a ne na obtíž.

Dále nás Jirka seznámil i s jinými moderními vychytávkami, jako třeba kamerami, které lze velmi úspěšně používat při nácviku, při zpětném vyhodnocování hledání, nebo pro oživení dřívějších situací, které si už nemůžeme přesně vybavit. Také nám nastínil i jiná možná využití GPS navigace. Úžasný pomocník je GPS např. na stopách.

Celé školení bylo velmi příjemné, Jirka měl všechno parádně nachystáno, mělo to profesionální úroveň.

Jirko, děkujeme!

 

foto zde

Kontakt

Bordercollie-tovacov

Ing. Coufalíková Marcela
Zvolenov 588
Tovačov 751 01

(+420) 724 734 160