Mezinárodní zkoušky IRO, Brno, 27.-28.4.2013

28.04.2013 22:47

Na mezinárodní zkoušky IRO do Brna, konkrétně na áčkové plochy RH-FL A, jsem přihlásila Berrušku. Barťulka si dá áčkové plochy o dva týdny později v Šumperku.

V práci jsem měla nadděláno, takže jsem to zabalila hned po obědě a vydali jsme se do Brna, na cvičák Zetoru. Prezentace začínala ve 14 hod, takže to vycházelo tak akorát. Zarezervovala jsem si na Zetoru chatku, abych byla přímo v centru dění. Po prezentaci jsme se s klukama ubytovali v pěkné nové chatce a šli jsme si obhlídnout okolí. Kluci si všechno pěkně očichali, označkovali a tak jsem je mohla vzít na plac a na překážky. Všechno šlo pěkně, jen vysílání na stoly se nedařilo ani Barťovi ani Berrušce. Ale protože bylo velké vedro, dali jsme si pauzu. Mohla jsem aspoň špekulovat nad tím, co s tím. Mezitím přijela už také Eva Kovářová s Ronem. Před večerem, když se ochladilo, jsme vyrazili na plochu a překážky znovu. Berrušce jsem vymyslela způsob, jak ho na distance a kužel namotivovat: posbírala jsem všechny hračky a roznesla jsem je ke všem stolům a kuželu. A fungovalo to! Berruš běhal jak vítr a odměnila jsem ho pak nečekaně tím, že jsem mu řekla, ať mi tu hračku, ke které tak pěkně zrovna doběhl, donese a pohráli jsme si s ní.

Zkoušky přijeli pískat tři mezinárodní rozhodčí: Jerneja Ternovec ze Slovinska (ta nás neposuzovala, posuzovala sutiny), Charlotte Kranz z Rakouska, ta posuzovala naši poslušnost a Alois Russegger, rovněž z Rakouska, posuzoval náš speciál.

V sobotu měl Berry poslušnost v 10:20 dle rozpisu. Mělo to být po pauze, a tak jsem vymyslela, že natočím na poslušnosti Evu, pak bude ona pauza, Evě předám kameru a Eva po pauze natočí mě. Jenže nastal posun: Regina Sámlíková vypadla, protože její pes si nechtěl načíst čip a bylo po natáčení. Škoda! Eva dostala od rozhodčí na poslušnosti pěkných 90 bodů a šli jsme hned my...  Snažila jsem se co nejvíc vyladit tak, abych vnitřně na Berruš netlačila a tak jsem si v duchu říkala: teď bude chtít paní ukázat, jak se chodí přes vodorovný žebřík, teď zkusíme odložení za pochodu, pak koukneme na to, jestli se Berruš ráda nosí atp., a asi to docela fungovalo. Berry chodil moc pěkně, všechny překážky udělal nádherně, rozhodčí nám pak vytkla jen pomalé zalehnutí při přivolávání, pak si po postavení udělal nějaké ty krůčky a pak, že chůze u nohy není úplně nejpřesnější, že se občas opozdí, no a že jsem dala jeden povel navíc, když jsem řekla "k noze", když jsme se zastavili na startu a měl následovat aport. Ale hned v úvodu nás pochválila, že je to velmi dobře vycvičený pes a že si je jistý při provádění cviků, takže to mně moc potěšilo. Výsledek: dostali jsme 96 bodů (100) a měli jsme zatím nejlepší poslušnost  :-)  I po zveřejnění průběžných výsledků zkoušek z celé soboty a půlky neděle jsme byli nejlepší.

Po poslušnosti jsem se šla dívat z vedlejšího kopce z výšky na plošná béčka. Měli to asi těžké, myslím, že to dal jen první pes, kterého jsem viděla a ti další to asi nedali. Bylo to hodně z dálky, tak těžko říct, ale podle počtu štěkání jsem takto usuzovala. Kromě jednoho psa jim ti hafani samostatně neprohledávali terén do hloubky a tak psovodi se pěkně nachodili.... Ale asi ani to chození se psem je nezachránilo...

V neděli měl Berruš nastupovat na speciál v 11:55 hod. Před námi od rána měla být čtyři plošná éčka, pak jedno béčko, pak dvě áčka, pak Eva s Ronem a nakonec já s Berrym. Šla jsem se tedy dívat z bočního kopce aspoň na ta čtyři éčka a po nich, že se už pomalu přesuneme na start. Éčka podle štěkání udělali asi zdárně všichni a tak jsme se šli převléct, posbírat vše potřebné a přesunout se k plochám. Na Zetoru nás ale odchytili pořadatelé, že béčko ani dvě áčka nepřijely, tak ať se v klidu přesuneme a že jdeme na plac my, tedy první Eva, pak já. Když šla Eva s Ronem, našla jsem si místo, odkud jsem na ně viděla. Bylo vidět, že Ronovi se nechce chodit moc do stran. Ale i přesto oba figuranty našel, takže to Evča má v kapse. Dostala 150 bodů (200). No a přišli jsme na řadu my.... Podala jsem hlášení, poctivě jsem se pana rozhodčího vyptala na všechny okolnosti ohledně hledaných osob, pak jsem mu vysvětlila taktiku, sdělila, že Berry označuje štěkáním (to vše za pomoci tlumočníka...) a šlo se na to. Berruš běhal jak obvykle, prohledával i tam, kde nemusel. Prvního figuranta měl za chvilku. Než našel druhého, tak už jsem se začala bát o čas, jelikož Berry prohledával a prohledával, já jsem na něj neviděla a tak ve mně bojovalo, jestli ho přivolat nebo ho nechat ještě hledat. Ale na asi 170. metru nahoře za takovou hranou našel i druhého figuranta, takže paráda! Stihli jsme to! Při hodnocení jsme byli pochváleni za vyptávání se ohledně hledaných osob, že jsem na nic nezapomněla, pak nám pan rozhodčí pochválil i taktiku, i když dodal, že by to mohlo být ještě lepší (pak si s panem překladatelem dělali srandu, že nejlepší taktiku může mít jedině rozhodčí  :-D ), pochválil Berruščino hledání, že Berry reagoval na moje pokyny a jediná výtka padla na to, že když označoval Berry druhou osobu, tak tam měl malou pauzičku ve štěkání. Než jsem se k němu doprdolila a jak byl celý udýchaný, tak to nezvládl vyštěkat v kuse bez přerušení. Dostali jsme 182 bodů (200) a pan rozhodčí řekl, že jsme byli nejlepší plošná áčka ze všech! Nádhera!!!

Pak už jsem se byla dívat jen na zbytek probíhajících poslušností a jestli jsem to správně zaregistrovala, tak nás na poslušnosti předběhl asi o bod poslední hafča - velký bílý královský pudl, kterého měla panička úžasně připraveného! Nevím, kolik tedy opravdu dostal, ale myslím si, že si zasloužil takových 99 bodů! Výsledky ještě nejsou zveřejněny, tak si musím počkat  :-)  Panička s tímto pudlem udělala i plošná éčka, takže smekám! Jsou fakt borci!

V sobotu se na nás přijel podívat i Květoš Štibora a vyšlo to přímo fantasticky! Berruš už měl odcvičenou poslušnost, jen už ležel na odložení. A jak si tam tak stojím a koukám, jak to jde Maji Kendě, co to slyším? To zní jak Květoš, když se někde baví! No jasně! Květoš nás s Berruš viděl, jak jsme cvičili a pak i slyšel hodnocení, takže paráda!

Celé zkoušky dopadly nad očekávání dobře a je to i tím, jakou podporu jsem měla od pana Šabackého a Pavly Foltýnové. Moc moc děkuji za podporu i rady!!!

A také moc děkuji za podporu, za držení palečků a za pomoc při nácviku i všem našim kamarádům a příznivcům, kteří na nás mysleli a radovali se z našeho úspěchu!!!

 výsledky zkoušek zde

foto zde

foto z KZJ-1 zde

foto z KZJ-2 zde

 

Kontakt

Bordercollie-tovacov

Ing. Coufalíková Marcela
Zvolenov 588
Tovačov 751 01

(+420) 724 734 160