LVT ZBKOLK Pelhřimov 7.-13.8.2011

16.08.2011 13:59

V Pelhřimově, na základně Záchranné brigády kynologů Kraje Vysočina, jsme se zúčastnili výcvikového tábora Záchranné brigády Olomouckého kraje. Základna byla pro takovýto výcvik naprosto skvělá, osazenstvo se sešlo také výborné, jen to počasí občas pozlobilo. Cvičily se sutiny, plochy, ve středu byla i voda. Někteří chodili na stopy. Jeden den jsme byli na "pravých" sutinách ve zpracovně stavební sutě v Pelhřimově. Tyto sutiny byly fakt opravdické  :-)

Cvičilo se ve skupinkách. My s Barťou a Berruš jsme byli u Karla Pavlíka. Další skupinka cvičila pod vedením pana Štibory a další s Honzou Fekarem.

S Barťou jsme napravovali odbíhání od psovoda. Šlo nám to, jen nesmíme moc spěchat, ať si to zase nepokazíme. Berry vyhledával i vyštěkával moc pěkně a pro svůj zápal do akce byl vybrán i na noční rojnici.

Právě jeden večer připravil pan Štibora v utajení noční vyhledávání - rojnici, které se zúčastnili všichni. Někteří jako průzkumníci, další jako psovodi i se svými psy a zbytek jako ukrytí figuranti. Prohledával se les jedním směrem a pak znovu stejnou cestou zpět. Při postupu tam jsme našli všechny figuranty, při cestě zpátky jsme jednoho minuli jednoho. Terén byl místy velmi náročný, hustý, zarostlý zelení i keři, místy zase byl naprosto jednoduchý, přehledný.

Vyzkoušeli jsme si, jak je obtížná správná komunikace v rojnici, jak je těžké udržovat správné rozestupy, obzvlášť, když máte v cestě několik oplocenek a jiných překážek, kde se musíte "scvrknout" a pak zase správně roztáhnout do šířky, apod. Také jsme mohli vidět, jak pracují psi v takové tmě a v tak dlouhém zápřahu. Jelikož byli nasazeni vesměs mladí psi, bylo vidět, že mají problém hlavně s motivací, když byli stále vybízeni k tomu, aby hledali a přitom nic nenacházeli. Celá akce trvala asi dvě hodiny a bylo ukryto pět figurantů. Byla to parádní zkušenost.

foto naše zde

foto od Blekoušků zde

foto od Jiřiny Zbožínkové zde

Kontakt

Bordercollie-tovacov

Ing. Coufalíková Marcela
Zvolenov 588
Tovačov 751 01

(+420) 724 734 160