LVT vodní práce Heroltice 13.-20.8.2011

20.08.2011 19:46

Hned po LVT Olomoucké záchranné brigády v Pelhřimově jsme se přesunuli na další LVT do Heroltic. Tentokrát jsme cvičili celý týden zejména vodní záchranařinu, ale vyšel čas i na sutiny. První dva dny jsme plavali na Brněnské přehradě, úterý bylo volno, ve středu a ve čtvrtek jsme byli na Dalešické přehradě v Hartvíkovicích. Na Brněnské přehradě jsme cvičili všechny běžné cviky bez člunu a surfu, ty jsme si nechali na vhodnější pláž na ostrově na Dalešické. Středa a čtvrtek byl celkově velmi zajímavý. Ve středu jsme dojeli do Hartvíkovic až odpoledne, po cvičení následovala pauza na večeři a po ní přišlo noční plavání. Bylo to naprosto úžasné! Noc byla krásná teplá, voda taky, bylo jasno a vyšel měsíc přímo před námi. Hafani dostali taková světýlka, co používají rybáři, do jednoho fendru Pavel taky nainstaloval světýlko, takže krásně svítil na hladině. Barťulkovi jsem vybrala modré světýlko na konec vesty. Modré, protože je modrobílá borderka  :-)   Berruška měl červené světýlko. Berušky jsou přece červené. Baterky jsme sebou sice měli, ale nepoužívali jsme je, abychom pesany neoslňovali. Rozplavání bylo na svítící fendr. Je až neuvěřitelné, jak psi ve tmě vše museli nádherně vidět, jelikož naprosto jistě, bez zaváhání plavali pro aporty, lana apod. My lidé jsme byli vedle nich slepí jak patrony. Například při vysílání psa k surfu s figurantem musel figurant pochválit psa, když uchopil lano, jelikož my ze břehu jsme na to fakt neviděli. Až pak jsme mohli chválit taky  :-)  Po ukončení a přesunu na souš někteří odjeli zpět do Herolek, my, Peťa Pupík a Pavel Bradáč jsme zůstali v kempu v Hartvíkovicích. Stan jsme měli, tak jsme ho pěkně využili. Druhý den ve čtvrtek jsme si poplavali do oběda. Oběd byl romantický. Opékali jsme si na ostrově buřty  :-)   Pak následovalo poslední nejtěžší cvičení - vysílání na dva surfy. Dva surfy jsme neměli, tak jsme vysílali prvně na surf a odtud k lodi. Pak se pes vracel k psovodovi na břeh. Musíme se s Barťou naučit stranové povely. Ušetřilo by nám to dost práce. Ale i tak to Barťa zvládl krásně. Poprvé jsem ho musela usilovněji navigovat ze surfu na člun, ale podruhé už to šlo výrazně hladčeji. Berruš byl hodně vyšťavený, tak tento cvik nedělal. Vůbec měl dost práce s tím, že má cosi dělat ve vodě, tak se u něj pracovalo hlavně na motivaci s aportkama  a to celý týden.

Během týdne jsme byli i dvakrát pocvičit sutiny v Tišnově. Barťa si je mohl vyzkoušet. Za týden bychom se měli v těchto sutinách pokusit o zkoušku RH-E. Z naší skupiny deseti psů byli čtyři psi, kteří vyhledávání cvičili. Bylo moc pěkné vidět i ostatní psy, kteří něco takového zkusili poprvé, jak se s takovým úkolem poprali. Všichni do jednoho vyštěkali krásně pro začátek své vlastní páníčky a následně už i cizí figuranty. Byli ohromně šikovní.

No a aby všeho nebylo málo, v Herolkách zůstáváme o den déle, protože Pája se jde během víkendu školit na Kapitánské zkoušky pro malá plavidla. Kapitán ho už chválil, že je náramně šikovný student, i předběžný test zvládl na výbornou. Tak asi za dva týdny bude Pája dělat zkoušky v Přerově na Plavební správě, pak ještě nějaké ty "jízdy" a bude z něj kapitán  :-)

No a když už jsme v Herolkách i v neděli, tak si zajedeme naposled ještě lehounce zaplavat i s novou skupinou, co přijela na další vodní tábor. Úžasné zakončení   :-)))

foto zde

Kontakt

Bordercollie-tovacov

Ing. Coufalíková Marcela
Zvolenov 588
Tovačov 751 01

(+420) 724 734 160