Konzultace psích problémů s Magdou Šimečkovou, 3.2.2013

03.02.2013 20:43

Už delší dobu přemýšlím, jak co nejlépe zvládnout Barťovu vzrušivost. Podepisuje se na Barťových výkonech a je to škoda. Takže jsme si s Marcelou Smolovou pozvaly z Bohuslavic z Psího hotelu a školy KOIRA odbornici na psí chování: Magdu Šimečkovou. Byla dnes zrovna pomáhat s handlingem v Brně na výstavě psů a cestou z Brna se zastavila u nás na cvičáku i s Júlií, m.j. taky záchranářkou, a její půlroční borderkou.

V klubovně nám už ráno zatopila Verunka a udržovala oheň v kamnech, abychom tam nezmrzly a tak jsme se nastěhovaly do klubovny, abychom Magdě přednesly, co nás s hafanama trápí. Když jsem přečetla svůj seznam, Magda to shrnula do jediného problému, ze kterého pak plynou všechny Barťovy problémy, které se vyskytují: Barťa se neumí uklidnit, neumí relaxovat. Takže když ho to postupně budu učit, zlepší se pak i jeho výkony a nebude docházet k výpadkům. Jelikož Berruš taky někdy bývá příliš nabuzený, bude se to samé hodit i na něho.

Dostaly jsme rady, jak postupně chtít po psovi, aby se uvolnil, jak mu v tom ještě pomáhat. Dále pak, jak máme pomalu postupovat a zařazovat pomalinku i rušivé vlivy a chtít, aby hafča i např. při hození míčku zůstal relaxovaný, pak při tom, když vedle se druhému psovi třeba háže frisbee a tak pomalu postupovat až k aktivitám, které naše hafany vzrušují přímo neskutečně.

Ještě nám Magda ukázala takové speciální cvičení, kdy se pes "vodí jako loutka" a chce se po něm, aby se pohyboval pěkně uvolněně, soustředěně. Vypadalo vcelku jednoduše, ale když jsem to měla zkusit s Barťou sama, tak to vůbec tak lehké nebylo. Máme se co učit  :-)

Marcela dostala ještě rady jak na nežádoucí pasení všeho možného a nemožného a mohly jsme, plné nových informací, pelášit domů.

PS: Ráno od 8 hod jsem měla cvičák, pak jsme si v rámci čekání cvičily s Marcelou, Magda s Júlií přijela ve tři a cvičák jsme opustily před šestou za tmy  :-)

Kontakt

Bordercollie-tovacov

Ing. Coufalíková Marcela
Zvolenov 588
Tovačov 751 01

(+420) 724 734 160